Endoskopik Cerrahi Nedir?
Endoskopik cerrahi, çocuk tedavilerinin olmazsa olmazıdır. İki farklı yöntem vardır histeroskopi ve laparoskopi yöntemleridir.
Histeroskopi, rahim içinin görüntülendiği ve rahim içerisindeki patolojilerin düzeltildiği endoskopik cerrahi yöntemdir. Dikiş yoktur endoskopla vajinal yoldan girilir işlem ortalama 10 ile 30 dakika sürer. Aynı gün içerisinde taburculuk planlanır. Histeroskopi rahim içerisinde polip, myom,rahimde şekil bozukluğu, rahimde perde, rahim içi yapışıklıkları durumunda yapılır. Histeroskopi, başarısız tüp bebek denemelerinde iyi bir embriyo transferine rağmen, embriyo rahme tutunamıyorsa çizik atma yönteminde de kullanılır.
Laparoskopi ise karın içerisine özel cihazlarla girilip, yumurtalıkların, tüplerin ve rahmin dış kısmının değerlendirildiği endoskopik cerrahi yöntemdir. Çocuk tedavisinde tüplerde yapışıklık varsa, hidrosalpenks(tüpte şişlik) varsa, laparokopik müdahale yapılabilir. Yumurtalıklarda başta çikolata kisti olmak üzere yumurtalık kistlerinde müdahale amaçlı kullanılır. Rahim dış kısmındaki myomların çıkarılmasında da tercih edilen bir yöntemdir.
Endoskopik cerrahi yöntemler dikişsiz, en az kanamalı, en az hastane kalış süreli ve en az komplikasyonlu işlemlerdir. Hasta konforu en yüksek cerrahi yöntemdir.