Havuz Yöntemi Nedir?
Kadınlarda yumurta sayısı doğduklarından bir milyon olup adet görmeye başlayınca 300000’e düşer ve yaşla birlikte zaman geçtikçe yumurta sayısı azalır. Yumurta sayısı ultrasonla bakılabilir veya AMH isimli yumurta rezerv testi ile ölçülebilir. Kadında yumurta sayısı bir yumurtada en az 4 tane olmalı veya AMH seviyesi de en az 1.5 ng/ml olmalıdır.
AMH yumurta rezerv testinde AMH > 3.5 ng/ml ise yüksek, AMH 1.5-3.5 ng/ml ise normal, AMH < 1.5 ng/ml ise düşük, AMH <0.5 ng/ml çok düşük şeklindedir. Benzer şekilde yumurta sayısı 15 den fazla ise çok, 10-15 ise normal, 8 altı azalmış, 5 altında ise çok azalmıştır.
AMH testi 0.5 ng/ml altında olan kadınlarda yumurta sayısı çok azaldığından hızlı bir şekilde tedavi planlanmalıdır. Bekar olan ve ileride çocuk istemi olan kadınlarda yumurta toplama ve yumurta dondurma yöntemi yapılırken evli olan kadınlarda embriyo havuzlama yapılabilir.
Embriyo havuzlama birkaç kez yumurtalar uyarıldıktan sonra toplanıp sperm ile birleştirilip embriyo olduktan sonra embriyoların dondurulması işlemidir. İki avantajı vardır ne kadar çok iyi kalite embriyo olursa gebelik şansı artar birde embriyolara genetik analiz yapma durumunda sağlam genetik yapılı embriyo elde etme şansı artar.
Embriyo havuzlama veya havuzlama yöntemi özellikle yumurta sayısı çok azalmış kadınlarda önerilebilecek bir yöntemdir. Ve tüp bebekte gebelik başarı şansı arttırabilir.