Mikrotese Nedir? Kimlere Yapılır?
Azospermi menide hiç sperm bulunmaması anlamına gelir. Erkeklerin, %1’inde erkek kısırların %10-15’inde bulunur. Azosperminin 2 tipi vardır. Birinci tipte, meninin çıkış yolları tıkalıdır. Bu durumlarda tese testisten iğne yardımıyla meni boşaltılması ile sperm elde edilir. İkinci tip Azospermide ise, testiste sperm üretiminde bozukluk vardır. Mikrotese erkeklerde ikinci tip azospermi durumunda yani iki sperm testinde hiçbir sperm çıkmayan durumlarda yapılan cerrahi işlemdir. Mikrotese ameliyatı mikroskop altında, erkeğe anestezi verildikten sonra testisten, belirli noktalardan sperm bulma işlemidir. Ameliyat sonrası aynı gün içinde hasta taburcu edilir, 1 hafta içerisinde normal hayata döner. Testise verilen doku hasarı ve kaybı mikroskop altında olduğu için çok çok azdır. Mikrotese öncesi hormon ve genetik sonuca göre en az 3 ay ön tedavi planlanır. Mikrotese ile sperm bulma şansı %40 ile %50 arası değişir. Mikrotese ameliyatları en fazla 3 kez yapılır.
Mikrotese ameliyatı öncesi en az 6 saat hastanın hiçbir şey yiyip içmemesi gerekir. Mutlaka ultrason ve anestezi doktoru tarafından görülmesi gerekir. İşlem sonrası aynı gün taburculuk planlanır. 1 hafta sonra doktora kontrolü yapılmalıdır.
Mikrotese bazen menideki spermle yapılan başarısız tüp bebek durumlarında da önerilebilir. Özellikle spermde ağır yapısal problemler ve yumurta döllenmesi sperm kaynaklı durumlarda yapılabilir.
Mikrotese öncesi ön tedavi için FSH, LH, testosteron, E2, TSH ve Prolaktin hormonlarına mutlaka bakılmalıdır. Ayrıca genetik açıdan periferik kanda karyotip analizi ve Y kromozom mikrodelesyonu bakılmalıdır. Özellikle AZF a ve b tam eksikliklerinde mikrotese önerilmez. AZF c eksikliğinde veya a ve b kısmi eksikliğinde denenebilir.