Tüp bebek, bugüne kadar yapılmış yumurta takibi, aşılama gibi yöntemlerle başarı elde edilemediği durumlarda tercih edilen en üst tedavi yöntemidir.
Bazı durumlarda tüp bebek direkt olarak tercih edilebilir. Bu durumlar;
Durumlarında tüp bebeğe geçilebilir.
TÜP BEBEK İŞLEMİ SÜRECİ NASIL BAŞLAR VE GELİŞİR?
Tüp bebek işlemi öncesi, kadın âdetin 2. Günü çağırılır. Yumurtaları belli bir aşamaya geldikten sonra yumurta olgunlaştırma iğnesi ile olgunlaştırılır. Amacımız tüm yumurtaların toplanmasıdır. Yumurtalar toplandıktan sonra eşten alınan sperm ile laboratuvar şartlarında embriyo oluşturulur.
Gebelik getirecek embriyoya gidildikten sonra önceden hazırlanmış ve en uygun hale getirilmiş anne rahmine embriyo yerleştirilir.
TÜP BEBEK İŞLEMİ KAÇ GÜN SÜRER?
Tüp bebek tedavisi eğer embriyolar dondurulmayacaksa ve dondurulduktan sonra transfer planlanmayacaksa ortalama 2 hafta(14 gün) sürer. Bu 2 haftanın ilk 10 günü yumurtaların uyarılma, olgunlaştırılma ve toplanma sürecidir. Son 5 günde de embriyo takip edilir ve son gün de transfer yapılır.
Embriyolara genetik tanı yapılacaksa, polikistik over sendromu olan yani çok fazla yumurta toplanma durumu varsa, rahim duvarı inceliği, ya da polip gibi rahim içerisinde bebeğin tutunmasını engelleyici durum ya da durumlar görülmüşse ve müdahale gerekiyorsa, daha önce başarısız tüp bebek denemeleri taze transfer şeklinde ise, embriyoların dondurulması uygundur. Bu tür durumlarda rahim 1 ay dinlendirilir, bir sonraki ay rahim ortalama 17 gün hazırlanıp transfer gerçekleştirilir. Yani tedavi süreci embriyoların ve rahmin durumuna göre değişir. Taze transfer ise 2 hafta, dondurulmuş embriyo transferi ise yaklaşık 1 buçuk ayı bulur.
TÜP BEBEKTE KAÇ YUMURTA TOPLANIR?
Tüp bebekte ne kadar çok yumurta toplanırsa başarı şansı o kadar fazladır. Yapılan bir çalışmada 15’ten daha fazla yumurta toplandığı zaman gebelik oranının en yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Ama burada yumurtanın kalitesi de çok önemlidir. Yumurtanın kalitesini belirleyen en önemli şey, kadının yaşıdır. Tüp bebekte tüm yumurtaları toplamak isteriz, ama bazı durumlarda yumurtalar fazla uyarıldığı zaman kalitesi azalabilir. Bu tür durumlarda da doğal siklus denenebilir; yani 1 yada2 kaliteli yumurta elde edilmeye çalışılır.
EMBRİYO GELİŞİMİ NELERDEN ETKİLENİR?
Embriyo gelişimi öncelikle kaliteli yumurta ve kaliteli sperme bağlıdır.
Kaliteli yumurta elde etmek için birinci faktör kadının yaşı ve yumurtalıkların uyarılmasıdır. Bununla birlikte, kişiye özel tüp bebek tedavisi ile, kadının kilosu, daha önceki başarısız tüp bebek denemeleri de baz alınarak verilecek uygun ilaç dozu en doğru şekilde planlanmalıdır. Her hastaya aynı dozda veya aynı ilaçlar verilemez. Bu şekilde yapılacak olan tedavi planlamasında kaliteli yumurta sayısı az olacaktır. Bu sebeple yumurta kalitesini artırmak için kadına mutlaka ön tedavi yapılmalıdır.
Benzer şekilde spermlerde eğer yapısal, hareket yada sayı problemi varsa, ön tedavi yapılmaksızın tüp bebek işlemi yapılırsa, tüp bebek başarısı embriyo kalitesi düşük olduğu için azalır. Bu da erkek sperm kalitesi ön tedavi gerektirmektedir.
Kısaca embriyo gelişiminde yumurta ve sperm kalitesi birincil derecede önemlidir ve kaliteli bir embriyo gelişimi de kişiye özgü bir ön tedavi gerektirir.
Embriyo gelişimini etkileyen 2. faktör ise yumurtaları toplama yöntemidir. Ne kadar çok yumurta toplanırsa o kadar çok gebelik şansının olduğu da bilinmektedir. Bazen yıkama tekniği ile yumurta sayısı az olan hastalarda daha fazla yumurta elde edilebilir. Bizlerde kendi kliniğimizde yumurta yıkama tekniği uygulamaktayız.
Embriyo gelişimini etkileyen 3. Faktör laboratuvardır. Embriyologların yaptığı işlemler, yumurta ve sperm kalitesini arttırıcı ek maddeler, embriyo gelişiminde önemlidir. Embriyoların takibindeki inkübatörlerin PH dereceleri, içerisindeki maddeler de embriyo gelişimi için büyük önem taşır.
Embriyolar için zaman zaman embriyoskop önerilir. Embriyolar, transfer edilecek güne kadar bilgisayar şartları altında takip edilir.
TÜP BEBEK TEDAVİSİ DÜŞÜNEN ÇİFTLER İÇİN TAVSİYELER
TÜP BEBEKTE TUTMA BELİRTİLERİ
Tüp bebekte embriyo transferi sonrası genellikle embriyonun tutması ile ilgili her hangi bir belirti olmaz. Bazı kadınlarda meme de hassasiyet, bulantı, kasık ağrısı, lekelenme tarzı kanama olabilir bunlar embriyonun tutunma belirtileri olabileceği gibi çoğunlukla hiçbir belirti vermeyebilir. Tüp bebekte embriyonun tutunması için mutlak yatak istirahati yoktur tam tersine 15’er dakikalık kısa yürüyüşler önerilir. Bu dönemde ilişki yasak, ağır iş yasak, saç boyatma ve lazer epilasyonda önerilmez.
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ
Tüp bebek tedavisinde beslenme önemli yer tutar. Özellikle Akdeniz usulü beslenme önerilmektedir. Akdeniz usulü beslenmede haftada 2 kez balık tüketimi, yeşil sebze ve meyveler, zeytinyağlılar önemli yer tutar. Özellikle brokoli, ıspanak, yeşil mercimek, yeşil fasulye önerilmektedir. Günde 1 tane yumurta, 1 bardak süt ve süt ürünü tüketilmelidir. Havuç ve incir günde 5 tane tüketilmelidir. Bir avuç fındık, badem ve ceviz tüketilmelidir. Erkekte ise özellikle keçiboynuzu sperm kalitesini arttırmaktadır.
Eğer şeker tansiyon guatr gibi ek hastalıklar varsa beslenme uzmanı denetiminde tedavi planlanması önerilir.
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE İLAÇLARIN İĞNE İLE UYGULANMASI
Tüp bebek tedavisinde ilaçların iğne ile uygulanması için kadın adetin 2. Veya 3. Günü gelir. Ultrasonla muayene edilir. Kadının yaşı, kilosu, çikolata kisti gibi ek hastalıkları göz önüne alınarak iğne dozu ayarlanır. Bazı hipo hipo hastalarında farklı iğne tedavisi uygulanabilir. Bazı doğal sikluslarda düşük doz iğne veya hap tedavisi uygulanabilir. 4 gün sonra kontrole çağırılır. Hormon değerlerindeki artışa ve yumurtaların büyümesine göre 3 veya 4 gün sonra son kez ultrason kontrolüne çağırılır. Daha sonra yumurta olgunlaştırma iğnesi yapılıp 36 saat sonraya yumurta toplama işlemi planlanır. Yumurta toplama işlemi sonrası ertesi gün gerekli durumlarda kan sulandırıcı iğneler de başlanabilir.
TÜP BEBEK TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Yalın Tüp Bebek
Yalın tüp bebek doğal siklus olarak da bilinen çok yumurta yerine az yumurta kaliteli yumurta mantığı ile uygulanan tedavi yöntemidir. Tüp bebekte amaç ne kadar çok yumurta elde edilirse o kadar çok gebelik şansı yüksek olur. Yalın yumurta yönteminde ise çok yumurta oluştuğunda yumurta kalitesinin azaldığı ya da genetik yapışımım bozulduğu durumlarda uygulanan yöntemdir. Düşük doz iğne ya da hap tedavisi kadına adetin 2. Günü planlanır. Yumurta takibi, yapılır. Tüp bebekteki gibi yumurta olgunlaştırma iğnesinden 36 saat sonra yumurta toplanır.
NGS NEDİR? KİMLER İÇİN UYGUNDUR?
NGS yeni nesil dizileme yöntemidir. Genetik tanı amaçlı kullanılır. Embriyoların genetik tanı amaçlı olup olmadığı tespit edilir. Genetik tanısı normal olan embriyo transfer edilir. Kadının yaşı ileri ise anne ile baba adayının sayısal genetik bozukluğu varsa, daha önceki düşüklerde genetik yapısı bozuk düşük materyali öyküsü varsa tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri varsa, en iyi kalite 3 kez embriyo transferi varsa ve başarısızlıkla sonuçlanmışsa, tekrarlayan düşükleri varsa, sperm DNA hasarı yüksekse, NGS yöntemi ile tüp bebek yapılır.
KİŞİYE ÖZEL TÜP BEBEK TEDAVİSİ
Kişiye özel tüp bebek tedavisi, bizim geliştirdiğimiz bir tüp bebek tedavi yöntemidir. Çiftler iyi bir şekilde değerlendirilmeli, mutlaka rahim filmi, sperm testi, kadının ultrason muayenesi yapılmalıdır. Detaylı bir öykü alındıktan sonra, gerekli durumlarda ön tedavi ve cerrahi işlemler planlandıktan sonra tüp bebek işlemlerine geçilir. Kaliteli yumurta, kaliteli sperm ve kaliteli embriyoyu tutacak uygun rahim hazırlanır. Bazı durumlarda embriyolar dondurulur. Bunlar PKOS, 15ten fazla yumurta toplama durumu, rahim inceliği veya rahim içerisinde tedavi sırasında görülen polip veya myom gibi embriyonun yerleşmesine engel durumlar ve embriyonun genetik tanı yapılmasıdır.
ALTIN YUMURTA
Bazı kadınlarda yumurta sayısı çok azalmıştır, hatta hiç yoktur.erken yumurta yetmezliği durumlarında önceikle ön tedavi denenebilir. Bazı seçili hastalarda PRP yöntemi yapılır. PRP kadından alınan kan özel bir santrifüş cihazından geçirilip içerisindeki büyüme hormonları ve yumurta uyarıcı proteinler ayrıştırılır ve PRP elde edilir.Daha sonra bu PRP aneztezi altında yumurtalara enjekte edilir. Takiplerde elde edilen ve gebelik getirecek yumurtaya altın yumurta denir
YUMURTLAMA TEDAVİSİ
Yumurtlama tedavisi, adet düzensizliği olan kadınlarda ilaç yada iğnelerle yumurtaların büyütülüp olgunlaştırılmasından 36 saat sonrası eşiyle ilişki önerilmesidir. Sıklıkla polikistik over sendromlu kadınlarda denenir. Ultrasonla yumurta takibi oldukça önemlidir. Aylık yumurta takibi ile gebelik oranı %5tir.
AŞILAMA(İUİ)
Aşılama tedavisinde kadının en fazla 2 yumurtası büyütülür. Belli bir büyüklüğe gelen yumurtalar çatlatma iğnesiyle çatlatılır. Bundan 36 veya 40. Saatler arasında hazırlanmış spermler bir kanül yardımı ile rahim içerisine enjekte edilir. Amaç kaliteli spermleri yumurta ile buluşturmaktır. Gebelik başarı elde oranı %15-20 arasındadır.
TÜP BEBEK TEDAVİSİ
Tüp bebek işlemi öncesi, kadın âdetin 2. Günü çağırılır. Yumurtaları belli bir aşamaya geldikten sonra yumurta olgunlaştırma iğnesi ile olgunlaştırılır. Amacımız tüm yumurtaların toplanmasıdır. Yumurtalar toplandıktan sonra eşten alınan sperm ile laboratuvar şartlarında embriyo oluşturulur.
Gebelik getirecek embriyoya gidildikten sonra önceden hazırlanmış ve en uygun hale getirilmiş anne rahmine embriyo yerleştirilir.
Misyonumuz Vizyonumuz
Misyonumuz tüp bebek alanında en güncel en bilimsel yöntemlerle kişiye özel tüp bebek tedavisi planlamak alanında en yüksek gebelik oranlarını elde etmektir. Tüp bebekte amacımız çocuk istemi ile başvuran çiftimizin kucaklarına sağlıklı bebeğini vermektir. Vizyonumuz tüp bebek alanında ilkleri gerçekleştirmek ve başarımızı gün geçtikçe arttırmaktır.
-
Kadının yaşının 40’tan fazla olması
-
Çiftlerin 3 yıldan daha uzun süre tüp bebek istemi
-
Kadın yumurta rezerv testi AMH ‘nın 0.5 in altında görülmesi,
-
Kadının tüplerinin kapalı olması
-
Erkekte ileri hareketli sperm sayısının 5 milyonun altında görülmesi
-
Açıklanamayan infertilite dediğimiz sebebi belli olmayan kısırlık durumunda aşılama tedavisinde başarı elde edilememesi
-
Endometriozis dediğimiz çikolata kistinde aşılama tedavisinde başarı elde edilememesi
-
Polikistik over dediğimiz (PKOS) yumurta tembelliği ile giden hastalıkta yumurta takibi yapılan ve 6 ay boyunca gebelik elde edilememesi
-
Erkek sperm sayısı 10 milyonun altında olup aşılama ile gebelik elde edilememesi
-
-
Tüp bebek tedavisi düşünen çiftler öncelikle başvuracakları doktor ile ön görüşme yapmalıdır.
-
Çiftler için onlara özel bir tedavi planı uygulanmalıdır. Çünkü her çiftin çocuk sahibi olamama durumu farklıdır.
-
Çiftlere öncelikle yumurta kalitesini arttırıcı ön tedavi planlanabilir benzer şekilde erkekte gerekli durumlarda sperm kalitesini artıracak tedavi planlanmalıdır.
-
Çiftler sigara ve alkolden uzak durmalıdır
-
Folik asid, b12 ve d vitamini takviyesi önemlidir
-
Akdeniz usulü beslenme tavsiye edilir
-
Rahim filmi ve sperm analizi yapılmadan tüp bebeğe başlanması önerilmez
-
Gerekli durumlarda endoskopik cerrahi ile rahim ve tüpler hazırlanabilir
-
Stresten uzak durmak ve gerekirse psikolojik destek önemlidir
-
Doktora güven ve teslimiyet çok önemlidir
-