Yumurta toplama anestezi altında Ultrason ile yapılan bir işlemdir. Yumurta sayısına göre tek lümen veya çift lümenli iğne ile toplanır ve eş zamanlı embriyolog tarafından yumurta sayımı mikroskop altında yapılır.
Yumurta nasıl toplanır ? Ağrılı bir işlem midir?
Vajinal ultrasonla anestezi altında iğne ile yumurtalar toplanır. Ağrılı bir işlem değildir, hastalarımız genellikle 2 saat sonra şifa ile taburcu edilir. Yumurta dondurmak için bize başvuran bekar hastalarımızın hassasiyeti gözetilerek kliniğimize özel karından yumurta toplama işlemi yapılmaktadır.
Embriyolar rahim içine nasıl yerleştirilir?
Embriyo transferi basit ve ağrısız bir işlemdir. İnce bir plastik kateter yardımıyla karından ultrasın eşliğinde rahim içerisine yerleştirilir.
Embriyo transferi sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Özellikle ilk gün 2 saatten uzun yolculuk yapılmaması, çok fazla fiziksel aktivite kısıtlanmaması ancak ağır iş yapılmaması tavsiye edilmektedir. İlişki yasağı önerilmektedir. Transfer sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise stresten uzak durmak ve ilaçlarımızı düzenli kullanmaktır. Beslenme olarak da Akdeniz usülü beslenme önerilmektedir.
Tüp bebek tedavisinde başarılı olma şansı nedir?
Tüp bebek tedavisini belirleyen en önemli faktör yumurta ve sperm kalitesine bağlı embriyo kalitesidir. Embriyo kalitesine göre gebelik oranları %40 ile %70 oranında değişir. Yumurta kalitesini gösteren en önemli faktör kadının yaşıdır. Özellikle kliniğimizde 38 yaşından ileri kadınlarda NGS yöntemi ile genetik tanılı tüp bebek önerilir.
Tüp bebek gebeliklerinde dış gebelik ve düşük riski yüksek midir?
Tüp bebek yöntemi ile elde edilen gebeliklerde dış gebelik ve düşük riski kendiliğinden olan gebelikler kadardır. Dış gebelik riski %1-%3 civarındadır. Düşük şanssızlığı ise %15’dir.
Dondurulmuş embriyo transferi ile taze embriyo transferi arasında bebek sağlığı ve gebelik oranları açısından bir fark var mıdır?
Fark yoktur. Sadece seçili gruplarda; polikistik over sendromunda OHSS (yumurtalıkların aşırı uyarılma sendromu) riski varsa, çikolata kisti olan kadınlarda, transfer aşamasında rahim inceliği varsa, transfer aşamasında yalancı polip görünüyorsa, genetik tanılı tüp bebek yapılacaksa embriyolar dondurulur.
Tüp bebek tedavisinde başarıyı olumsuz etkileyen faktörler nelerdir?
Kadının yaşının ilerlemiş olması, rahim içinde embriyoların tutunmasını engelleyecek yapışıklık, myom veya polip gibi problemlerin olması, tüplerin tıkalı ve içinin sıvı dolu olması (hidrosalpenks) , sperm yapısal problemlerinin ağır olması ve DNA hasarının fazla olması.
Genetik tanılı tüp bebek ne zaman yapılır?
Anne veya baba adayında genetik bir bozukluk varsa, daha önceki çocuklarında genetik bozukluk varsa, daha önceki düşüklerde genetik bozukluk raporu varsa, kadının yaşı 38’den ileriyse, spermde ağır yapısal problem varsa genetik tanılı tüp bebek önerilir.
Her hastaya histeroskopi yapılmalı mıdır?
Eğer hastada rahme yönelik bir işlem yoksa (kürtaj,myom ameliyatı , polip ameliyatı) ultrasonda rahim içiyle ilgili bebeğin tutunmasına engel bir oluşum görünmüyorsa (3 çizgi görünümü) histeroskopi yapmanın ilave bir gebelik katkısı yoktur. Eğer rahim içerisinde bir risk faktörü (kürtaj ,ultrasonda myom,polip veya içtabaka düzensizliği,geçirilmiş cerrahi öyküsü) varsa tüp bebek öncesi histeroskopi yapılmalıdır. Ayrıca en iyi kalite 5. Gün embriyosu vermemize rağmen embriyolar anne rahmine tutunamıyorsa veya tekrarlayan tüp bebek başarısızlık öyküsü varsa histeroskopi ile rahmin içerisine bakılıp bebeğin tutunmasına engel bir oluşum olup olmadığı değerlendirilir ve embriyonun tutunma oranını artırmak için çizik işlemi uygulanır.
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında neler yapılabilir ?
2 kez en iyi kalite embriyo transferi ile tüp bebek denemesinde gebelik elde edilememe durumuna tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı denir. Bu tür durumlarda genetik tanılı tüp bebek, histeroskopi, embriyo yapıştırma tekniği, ERA testi,katil hücre paneli,PRP tekniği,HİS-PRP önerilmektedir.